Bilimsel
Program
Konuşmacılar
Kurslar
Kurs, Sempozyum ve Paneller
Poster ve Sözlü Bildiriler
USK Konu Başlıkları
Bildiri Gönderimi

KURSLAR

23. Ulusal Sinirbilim Kongresi’nin ilk günü (28 Mayıs Perşembe) altı farklı kurs düzenlenecektir. Bu kursların adları, eğitimciler, süre, kapasite ve açıklayıcı bilgiler aşağıda sunulmuştur. Kurs Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Balçova’daki Sağlık Kampüsünde yapılacaktır. Bunların yapılacağı seminer salonu ve laboratuvar yer bilgileri ayrıca duyurulacaktır. Kurslar ücretli olup (1.500 TL / kurs) kayıt ücreti ile birlikte ödenmesi gerekmektedir.

   

Kurs 1: Beyin Organoidleri (Brain Organoids)

Eğitimciler: Prof. Dr. Özlem Yeşil Çeliktaş, Dr. Pelin Sağlam Metiner

Kurs kapasitesi: 20 kişi

Tarih: 28 Mayıs Çarşamba

Saat: 09.30 – 15.00

Kurs planı: Dersler + Uygulama ile öğretim (iki grup halinde)

Kurs içeriği: "Beyin organoidleri ve çip-üstü-organoid teknolojisi günümüzde sinirbilim ve hastalık modellemesi alanında çığır açan bir gelişmedir. Bu uygulamalı günlük kurs, katılımcılara indüklenmiş pluripotent kök hücrelerden nasıl beyin organoidleri geliştirileceğini öğretmek için tasarlanmıştır. Kurs, farklılaşma aşamalarını kapsayarak, organoidlerin zaman içinde nasıl sinir hücrelerine ve glial hücrelere dönüştüğünü gösterecek pratik deneyimler sunacak. Ayrıca, çip-üstü-organoid teknolojisinin nasıl kullanıldığını ve bu teknolojilerin nörolojik hastalıkların araştırılmasında nasıl bir avantaj sağladığı incelenecektir. Bu kurs sayesinde katılımcıların, sinirbilim alanındaki gelişmiş araştırma tekniklerinden birini öğrenerek kendi araştırma alanlarında bu yenilikçi teknolojiyi nasıl uygulayabileceklerini keşfetmeleri hedeflenmektedir.

 

 

 

Kurs 2: Fare Modellerinde in vivo Nörofizyolojik Yöntemler (In Vivo Neurophysiology Methods in Mouse Models)

Eğitimciler: Dr. Aslı Ayaz, Dr. Çağatay Aydın

Kurs kapasitesi: 20 kişi

Tarih: 28 Mayıs Çarşamba

Saat: 09.30 – 15.00

Kurs planı: Teorik dersler + Uygulama ile öğretim (2 grup halinde) 

Kurs içeriği: Sinirsel aktivite tüm davranış ve algıların temelini oluşturur ve sinirsel popülasyonların aktivitesindeki kesintiler dejeneratif beyin bozukluklarına yol açabilir. Teknolojideki ve genetik araçlardaki son gelişmeler sayesinde artık davranış sırasında sinir devrelerini gözlemleme yeteneğine sahibiz ve bu da hem beyin fonksiyonunun hem de işlev bozukluğunun altında yatan sinirsel mekanizmalar hakkında değerli içgörüler sağlıyor.Bu kursta, deney hayvanlarında ölçekler boyunca sinirsel devre aktivitesini izlemek için sinirbilim araştırmalarında kullanılan iki temel yaklaşıma odaklanacaktır: Nöropiksel probları ile in vivo elektrofizyoloji ve başları sabitlenmiş farelerde kortikal aktivitenin kalsiyum görüntülemesi. Kursun sonunda, katılımcılar bu son teknoloji tekniklerle deneyim kazanacak, canlı hayvanlarda sinir devresi aktivitesinin nasıl ölçüldüğüne dair anlayışlarını derinleştirecek ve bu yöntemleri uygulamak için pratik ipuçları kazanmış olacaklardır.

 

 

 

Kurs 3: OpenMAP-T1 ile Beyin MR T1 Görüntülerde Derin Öğrenme Algoritmaları Kullanarak Hacim Hesaplama (Volume Calculation in Brain MR-T1 Images Using Deep Learning Algorithms with OpenMAP-T1)

Eğitimci: Prof. Dr. Niyazi Acer, Doç. Dr. Mustafa Barış

Kurs kapasitesi: 25 kişi

Tarih: 28 Mayıs Çarşamba

Bu kurs sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki defa düzenlenecektir. Sabah kursu 09.30 – 12.00 saatleri arasında, öğleden sonraki kurs ise 12.30 – 15.00 saatleri arasında yapılacaktır.

 

Kurs planı: Dersler + Katılımcıların kendi diz üstü bilgisayarları ile gerçekleştirecekleri uygulama

Kurs içeriği: MR T1 görüntüleme klinikte rutin olarak gerçekleştirilmektedir. Bu çekimlerin bazıları volumetrik olup değişik sekanslarda yapılmaktadır. Günümüzde farklı yazılımlar kullanılarak beyinle ilgili yapıların hacimleri ölçülmektedir. Bu yazılımların bazıları otomatik bazıları ise yarı otomatiktir. OpenMAP-T1 de bu uygulamalardan birisi olup MR T1 görüntülerde otomatik segmentasyon yapar. Bu kursta otomatik olarak kullanılan ve bilimsel geçerliliği tüm dünyada kabul görmüş OpenMAP-T1 Segmentation ile derin öğrenme algoritmalar kullanılarak beyinle ilgili 280 yapının parselasyon haritaları elde edilecektir. Bunun dışında Python, miniconda programları ile de MR-T1 görüntüsünün nasıl çalıştığı gösterilecektir.

 

 

 

Kurs 4: Kognitif Sinirbilim Araştırmalarında EEG Sinyal Analizi (Analysis of EEG Signals in Cognitive Neuroscience Research)

Eğitimciler: Dr. Görsev Yener, Dr. Bahar Güntekin, Harun Yırıkoğulları, Furkan Erdal

Kurs kapasitesi: 30 kişi

Tarih: 28 Mayıs Çarşamba

Bu kurs sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki defa düzenlenecektir. Sabah kursu 09.30 – 12.00 saatleri arasında, öğleden sonraki kurs ise 12.30 – 15.00 saatleri arasında yapılacaktır.

 

Kurs planı: Teorik dersler + Uygulamalı öğretim

Kurs içeriği: Teorik derslerde EEG nedir, EEG çekimi prensipleri, Spontan EEG aktivitesi, EEG Olaya İlişkin Potansiyeller, EEG Olaya İlişkin Osilasyonlar, sağlıklı kişilerde ve farklı patolojilerde spontan EEG aktivitesi, sağlıklı kişilerde ve farklı patolojilerde EEG olaya ilişkin osilasyonları, EEG Beyin osilasyonları modülasyonları, EEG olaya ilişkin beyin osilasyonlarının kognitif süreçlerin araştırmasında kullanım örnekleri anlatılacak, ardından gerçekleştirilecek olan pratik uygulamalarda ise EEG beyin osilasyonları çalışmalarında kullanılan deney tasarımları – paradigmalar, EEG verileri hakkında genel bilgi ve BrainVision Analyzer analiz programı tanıtımı, Veri yükleme ve verinin ön işlemlemesi- gürültüden temizleme, Spontane EEG analizi, Olaya-ilişkin EEG analizi, Zaman ve Frekansta güç ve faz analizleri, Farklı frekans bantlarının özellikleri ve dinamikleri, EEG verisinin sayısallaştırılması ve dışa aktarılması, Görselleştirme: EEG verilerini ve sonuçlarını görselleştirme alt başlıkları katılımcılar ile birlikte irdelenecektir.

 

 

 

Kurs 5: Beyin Histomorfolojisi ve İmmunohistokimyasal Yöntemler (Brain Histomorphology and Immunohistochemical Technics)

Eğitimciler: Prof. Dr. Serap Cilaker Mıcıllı, Dr. Öğr. Üyesi Nevin ERSOY

Kurs kapasitesi: 20 kişi

Tarih: 28 Mayıs Çarşamba

Bu kurs sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki defa düzenlenecektir. Sabah kursu 09.30 – 12.00 saatleri arasında, öğleden sonraki kurs ise 12.30 – 15.00 saatleri arasında yapılacaktır.

 

Kurs planı: Dersler (Teorik 1 saat) + Uygulama ile öğretim (iki grup halinde)

Kurs içeriği: Bu uygulamalı kursta katılımcılara, beyin dokusunun stereomikroskop altında makroskopisinin ve histolojik kesitlerle mikroskopisinin (tabakalarının) tanımlanması amaçlanmaktadır. Beyin dokusu için uygun fiksatif ajanların belirlenmesi, mikrotom ve cryostat cihazları ile beyin dokularından kesit alma tekniklerinin gösterilmesi ve histokimyasal yöntemlerle beyin dokusuna spesifik boyamaların yapılması dokunun araştırmacılar için tanınması açısından önemli tenikler arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra beyine spesifik proteinlerin ışık mikroskobunda ve floresan mikroskobunda görünürlüğünü sağlayan teknikler olan immunohistokimyasal (IHC) ve immunofloresan (IF) tekniklerini de öğrenerek, elde edilen verilerin yorumlanması ve analiz yöntemlerinin belirlenmesi sağlanacaktır. Kurs sonunda katılımcıların kendi araştırma alanlarına bu teknikleri ve veri analizi yöntemlerini nasıl uygulayabilecekleri konusunda bilgi verilmesi hedeflenmektedir.

 

 

Kurs 6: Bir sinirbilim modeli olarak Zebrabalığı (Zebrafish as a Neuroscience Model)

Eğitimciler: Dr. Gülçin Çakan Akdoğan, Uzm. Biyolog Emine Gelinci, Uzm. Biyolog Merve Başol, Biyolog Helin Özaktaş

Kurs kapasitesi: 16 kişi

Tarih: 28 Mayıs Çarşamba

Bu kurs sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki defa düzenlenecektir. Sabah kursu 09.30 – 12.00 saatleri arasında, öğleden sonraki kurs ise 12.30 – 15.00 saatleri arasında yapılacaktır.

 

Kurs planı: Dersler + Uygulama ile öğretim

Kurs içeriği: Zebrabalığı modeli sinirbilim çalışmalarında etkin kullanılabilen bir model organizmadır. Bu kurs kapsamında sinirbilim uygulamaları özelinde zebrabalığı modelinin nasıl kullanılabileceği ve sunduğu avantajlar anlatılacaktır. Genetik mühendisliği ile çeşitli mutasyonların gerçekleştirilmesi ve transgenik raportör hatlar yolu ile nöronların morfoloji ve işlev analizleri anlatılacaktır.  Pratik uygulamalar kapsamında kursiyerler zebrabalığı embriyoları elde edilmesi, farklı evrelerin görüntülenmesi, farklı raportör hatlarla nöron, glia gibi farklı hücreleri görüntülemesi ve nöro-musküler işlev temel testlerinden olan dokun-kaç testini deneyimleme fırsatı bulacaktır. Katılımcıların Zebrabalığı modelini kendi araştırma alanlarında etkin kullanımı için bir giriş kursu olarak tasarlanmıştır.